Säkerhet

Rio är en stad med hög kriminalitet och våld. 
Men inte för turister och inte på de ställen där man rör sig som turist.
Det mesta av våldet i Rio sker i slumområdena då polis drabbar samman med kriminella gäng .
 
Man kan röra sig obehindrat innerstaden : Zona Sul både dag- och kvällstid.
Downtownkvarteren där sevärda historiska byggnader ligger är säkra under dagtid men inte nattetid: Det finns ingen anledning att besöka downtown efter att kontor och affärer stänger,
 
Även kvällstid är det lugnt i Ipanema och Copacabana och man kan strosa på den långa upplysta promenad sträckan mellan stränderna och huvudgatan.
 
Favela är ett samlingsnamn på de kåkstäder som omger städerna i Rio.
De är trevliga och färgglada att se på långt håll men jag rekommenderar inte ett besök.
Ni kommer få många förslag för guidade turer i Favelas: det är inte värt risken, tacka nej.
Här är några tips som kan vara till hjälp:
  • Bil och taxi. Lås bildörr under hela färden. Veva upp fönster i bilköer och vid stillastående. Ha handväskor etc i bilens mitt och inte nära fönster och dörr. Köp inte snacks och dricka av gatuhandlarna när bilen är stillastående.
 
  • Rios favelas och ligger oftast på stans kullar. Dessa finns överallt, även mitt inne i stan. Majoriteten av invånarna i favelas är människor som arbetar som vaktmästare eller hushjälp i stan (vanligt folk). Tyvärr bor där även skurkar och de hänger gärna till vid ingångarna till dessa favelas. Be mig eller hotelreceptionisten att ringa in de närmsta favelorna på en karta,  på så sätt vet ni var ni inte ska gå om ni är ute och promenerar kring ert hotel.
 
  • Om ni är närheten av ett gäng gatubarn så håll i era grejer, undvik kontakt om möjligt, gå snabbt över gatan eller in i tex en affär.
 
  • I slutet av strandsträckan på båda håll rör sig mycket blandat  folk. Håll i prylarna och undvik att hålla upp telefonen för att ta fotografier ( Selfies).
 
  • Om något tråkigt skulle hända – bara räck över grejorna. Jag har aldrig varit med om detta men jag brukar ha en tygväska med en oansenlig plånbok med småvalöeer som jag kan räcka över ifall något skulle hända. Kredit kort och mobil har jag på ett mindre synligt ställe tex innanför t-shirt.
 
Sunset Football
Sunset Football

press to zoom
Rio de Janeiro Plage Strip
Rio de Janeiro Plage Strip

press to zoom
Rio Promenade de la plage
Rio Promenade de la plage

press to zoom
Sunset Football
Sunset Football

press to zoom
1/7
Här är ett klipp med en riktig Rio skurk